Български туристически съюз
Начало Обекти по области Русенска област №50.гр. Русе – Къща-музей „Захари Стоянов“

Търси в сайта!

№50.гр. Русе – Къща-музей „Захари Стоянов“

Оценете
(3 гласа)
Къща-музей „Захари Стоянов“ Къща-музей „Захари Стоянов“ гр. Русе

Описание:


Къщата-музей на Захари Стоянов е място, пропито със спомени за този невероятен човек, чието име всъщност е Джендо Стоянов Джедев, роден в село Медвен, Сливенско. Син на овчар, който се превръща в един от най-ярките български революционери,

политици и писатели със самобитно перо. Участник в Априлското въстание от 1876 година, той е и неговият пръв историограф е книгата си „Записки по българските въстания". Едно от главните действащи лица - председател на Българския таен централен революционен комитет, който организира съединението на Княжество България е Източна Румелия през 1885 година. До края на живота си е сред водачите на Народнолибералната партия, народен представител, подпредседател и председател на парламента. Но в нашата история той остана не толкова е политическата си, колкото с литературната си дейност, е публицистика изключително емоционална, откровена, даже понякога невъздържана, гневна и език-остър и цветист.


Всичко написано от него бе правдиво и той имаше основание да изрече думите: "Не се ръководих от никакви правила и авторитети. СВЯТАТА ИСТИНА МИ БЕ ЗНАМЕТО!"

Прочетено 4449 пъти Последна промяна в Събота, 17 Ноември 2012 16:52
Начало Обекти по области Русенска област №50.гр. Русе – Къща-музей „Захари Стоянов“